Kodlama eğitimi, öncelikle çocuklar olmak üzere, bireylerin algoritmik düşünme, problem çözme, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilme, bir problemin çözümünü çok yönlü düşünebilme, özgüvenli olma, yaratıcı olma gibi becerilerini arttırmak amacıyla kullanılan bir uygulamadır. Problem çözme ise öğrencilerin karar verme ve çözüm üretme yeteneklerini geliştirmek için kullanılan bir öğretim yöntemidir.
Robotik kodlama eğitimi, bilgisayar, yazılım, makine ve kontrol birimleriyle uzay bilimlerini de içine alan ortak bir çalışma alanını kapsar. Pek çok mühendislik disiplininin bir araya gelmesi ile birlikte ortaya çıkan bu alanda belirli koşullara göre kodların çalışabilmesi, mekanizmaların tasarlanması, kontrol işleminin yapılabilmesi ve elektronik donanımların gerekli mekanizmalara eklenmesi yer alır. Aynı zamanda dijital ortamdaki kontrollerin sağlanabilmesi de robotik kodlama eğitimi içerisinde yer almaktadır.
Bir robotun hareketlerini kontrol edebilmek veya yönlendirmek için yapılan kodlama çalışmalarına robotik kodlama adı verilir. Kodlanan nesne burada bir robottur. Soyut kavramların kolay hale getirilmesi, öğrenmek veya öğretmek için somutlaştırmaya ihtiyaç duyulması robotların eğitimde kullanılmasını sağlayabilmektedir. Kodladığınız şey dokunabildiğiniz, aldığı yolu ölçebileceğiniz ve pilini değiştirebileceğiniz komplike yapıya sahip somut bir nesnedir.
Robotik kodlama, dünyada hızlı bir şekilde gelişmekte olan robotik bilimi, robotik kodlama eğitimine duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda günümüzde robotik bilimi genç yaşlardan itibaren kişilerin alabilecekleri eğitimler arasına girmiştir. Eğitim süreci, genç nesillerin kendilerini robotik bilimi ve kodlama alanında geliştirmesinin yanında aynı zamanda bilim ve teknoloji alanına da yönlendirebilecek etkiye sahiptir. Bu alanlarda yapılacak çalışmalardan daha fazla keyif alınması ve katılımcıların motivasyonu yüksek bir şekilde bu alanda çalışmaları eğitimin temel amaçları arasında yer almaktadır.