Resim, çocuğun iç dünyasını dışarı yansıtan bir iletişim aracıdır. Resim, çocuğun dışarı yansıtamadığı duygularının dilidir. Resim, içsel gerçekliğin kağıt aracılığı ile dışsal gerçekliğe dönüşmesidir. Resim, çocuğun kişilerarası iletişim, sorun çözme becerisini yansıtır. Çocuk resimleri davranışsal, psikolojik ve fizyolojik gelişmeleri izlemek açısından önemli bir veri olarak değerlendirilmektedir
Kısaca resim çocuğu tanımamızı, neler hissettiğini, neler yaşadığını, duygularını düşüncelerini, aileye ve sosyal çevreye bakış açısı hakkında konusunda bize oldukça önemli ipuçları verir. Çocuğun çizmiş olduğu resim aracılığıyla çocuğu tanımak, anlamak ve duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Çocukların serbest çizmiş oldukları resimler, iç dünyalarını yansıtıyor olması sebebiyle iyi analiz edildiklerinde çocuklar ve onların gelişimleri hakkında önemli bilgileri sahip oluruz. Çocukların çizmiş oldukları resimleri “resim” deyip geçmemek gerekir.
Çocuklar çizmiş oldukları resimler aracılıyla bize birçok şey anlatırlar. Örneğin; bazı çocuklar aile üyelerini düz bir çizgi üzerine çizer, bazı çocuklar sayfayı ortadan ikiye bölmüşçesine sağ tarafa bir aile üyesini, sol tarafa diğer aile üyesini, kendisini ortaya ya da hiç çizemeyebilir. Resim orta kısmına ev ağaç gibi bir figür yerleştirebilir.
Aslında çizilen her bir figür, çizgiler, nesneler bize birçok şey anlatır yeter ki iyi bir gözlemci, analist ve yorumcu iseniz, Çocuk Resimleri Analizi Ve Yorumlama Eğitimi sayesinde, çocukların çizmiş oldukları resimlerin, kâğıda yerleştirme şekline göre, sayfayı kullanış biçimine göre, yer yön şekline, mekân perspektif, orantı, renkler, realizm açısından, resmin içeriğine göre ve birçok resim özellikleri sayesinde bir resmi analiz ediyor olacaksınız.
Resimler aracılıyla çocuğu tanımaya, anlamaya, yorumlama bilgi ve beceriye sahip olunur. Çocuk Resimleri Analizi Ve Yorumlama Eğitimi , kişilerin olaylara ve çocuklara bakış açısını değiştirir. Bu eğitimi alan kişiler çocuklarla daha kolay bir şekilde iletişim kurarak onların duygu ve düşüncelerini daha kolay bir şekilde anlar.
Çocuk Resmi Gelişim Dönemleri
1994 Bursa doğumlu Hürrem Irmak Kartal Yüksel İlhan Alanyalı Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü onur derecesi ile bitirmiştir.
Öğrencilik sürecinde özel okullarda ve rehberlik araştırma merkezlerinde görev yapan Irmak, mezun olduktan sonra anaokulu, ilkokul ve lise düzeyinde koordinatör rehber öğretmen ve psikolojik danışman olarak görev almıştır.
Ailelere çocuk eğitimi, pedagoji ve ebeveynlerin çocuk ruh sağlığı adına farkındalık kazanmaları üzerine çeşitli seminerler vermektedir. Yansıtma Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde bireysel danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.